Om Spiseforstyrrelse & Livsstil

_11131727_10152941126398800_7398701906123190219_nSundhed er mange ting, det er ikke kun sund kost. Det er gode vaner i rigtig mange henseender. Sundhed er også at passe godt på sig selv og være glad for den man er. Jeg har ikke altid haft et så afslappet forhold til sundhed som jeg har idag. Det har jeg brugt 25 år på at lære.

I mine tidlige teenage år (omkring 12 års alderen) fik jeg en spise forstyrrelse, og sådan en forsvinder ikke bare igen. Den er for rigtig mange livslang, behandling eller ej. Det er mange år siden jeg har været styret af min spise forstyrrelse, idag er det mig der styre den.

Jeg har aldrig haft et eller andet ideal af hvordan jeg skulle se ud, mit problem var mere en tydelig forventning fra andre om hvordan jeg skulle se ud og hvad jeg skulle spise. Sådan tror jeg desværre det er for rigtig mange unge mennesker idag. For vi kommentere konstant vores omgivelser, vi nedgør hinanden bare vi falder en smule udenfor. Vi har i 2016 stadig ikke accepteret og lært at tolerance er en vigtig grundsten når vi omgås andre mennesker. Både i den nære kreds men også i helheden.

Min spise forstyrrelse stoppede med at have styrring over mit liv omkring 20 års alderen. Da jeg alene flyttede fra den ene ende af landet til den anden for at studere i hovedstaden. Potentielt kunne det jo være endt rigtig galt, men jeg formåede altså at rejse mig og redde mig selv.

Nu er jeg selv mor til to teenagere og det har altid været min store frygt at en af dem skulle havne i samme situation, fordi jeg ved hvor sindsygt lidt der nogen gange skal til. Men jeg tror på at mit afslappede forhold til vægt og kost gør en forskel. Jeg tror ikke al den fanatiske sundheds snak med nul hvede, nul fedtstof, nul søde sager, nul det ene og det andet er godt for noget som helst. Slet ikke for børn hvert fald. Min egen spiseforstyrelse startede egentlig med at jeg havde behov for at spise noget andet, end det ekstremt sunde mine forældre pludseligt fra den ene dag til den anden begyndte at servere for mig, for nu var der kommet nye vejledninger til den slags, det var bare ikke det min krop havde brug for, den skreg på noget andet. Også derfor mener jeg at det er SÅ vigtigt at vores børn får en varieret kost, så ikke vi bliver fanatikere på deres vegne.

At vi som voksne vælger nogle fødevare fra, bør ikke komme vores børn til last, de har brug for alle slags byggesten til kroppen. De skal lære at have et afslappet, fornuftigt forhold til kost. At en varieret kost og et naturligt forhold til motion er det vigtigste for, at vi kan fungere optimalt.

Jeg skriver det her indlæg fordi jeg alene her i januar måned har modtaget 21 mails / beskeder på bloggens facebook side fra især unge piger (under 15 år) som gerne vil høre om jeg har nogle gode råd til hvordan man kan tabe sig. Jeg har aldrig talt om vægt herinde, så det undre mig på en måde, men på den anden side forstår jeg også godt at bloggens navn kan give anledning til at tro, jeg har en masse viden om den slags. Men jeg har faktisk et BMI på 24.2 idag (hvilket jeg grundet min fortid faktisk er rigtig stolt af også selvom jeg godt lige kunne tænke mig, at smide de der 5 kg der driller, men det er et spørgsmål om manglende motion ikke min kost).

Men jeg føler at jeg har et stort ansvar når jeg deler mine ideer til kost, fordi jeg godt er klar over, at der blandt de 65.000 unikke personer der har besøgt bloggen alene her i januar også er børn og meget unge der læser med. Jeg kunne sagtens lave en blog kun med ekstremt sunde opskrifter hvor der hverken var tilsat det ene og det andet. Men det ville simpelthen ligge så langt fra den måde jeg selv lever på idag, at det ikke ville være sjovt og samtidigt ville jeg være bange for at nogen ville have svært ved at huske på, at et menneskes kostvaner ikke er ensbetydende med den endegyldige lov for hvordan alle mennesker bør spise.

Jeg mener ikke at det er sundt for nogen at være på en lang kur, har man brug for at tabe sig bør man i stedet kigge på sin livsstil og se om ikke den helt generelt skal ændres. Selvfølgelig er det super godt for nogen, med en lille kickstarter hvis man skal igang med et større vægttab, men ønsker man at bevare en lavere vægt, er det altså livsstilen man skal kigge på og ikke en kur.

Men jeg vil hellere end gerne dele mine tips til en sund livsstil, min livsstil vedr. kost og det er det jeg gør her på bloggen, for jeg lever sundt, det gør mine børn også. Men der er stadig plads til det hele også det der smager sødt.

Husk at det er personlige holdninger og mine ord og opskrifter ikke er det endegyldige svar på hvordan nogen bør leve, det er bare min måde…:-)

Del dette

Leave a comment

 1. Så cool indlæg og den dybeste respekt.
  Jeg kender godt din situation, og lider (desværre) af en tilbagevendende dæmon lige nu. Derfor er det dejligt, at nogen tør bryde tabuet. De kærligeste hilsner Maja.

  • Hej Maja

   Tusinde tak for dine ord… Håber du kan holde dæmonen på nogenlunde afstand <3 Ved det er svært, så svært at ingen som regel forstår <3

 2. Virkelig godt indlæg – og skønt at endnu en er med til at bryde tabuet om psykiske sygdomme .
  Jeg håber jeg en dag lærer at styrer dæmonen ligesom du. Det er mit største ønske .
  Jeg nyder at følge med på din blog ✨

  • Hej Nønne

   Tusinde tak for ordene. Håber du får tæmmet dæmonen og overtaget styringen, man bliver SÅ stærk på den anden side, men det skal tage den tid det tager, så man forbliver hel <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *