Da grøntsagerne blev forbudt

grøntsags barnetPå billedet er det min søde 6 årige. Han elsker grøntsager, som lille gik han i en integreret institution og i vuggestuen var de vant til at han spiste grøntsagerne før resten af maden, og det fik han naturligvis også lov til. I min verden er det en helt okay rækkefølge. For der er intet dårligt ved at spise grøntsager. Jeg vil hellere have at han spiser sig mæt i grøntsager, end så meget andet. Da han så starter i børnehaven, er der pludselig andre regler. Her skulle man spise rugbrødet først og så snacks bagefter.

Grøntsager blev på den måde skubbet ud. Derfra begyndte han at spise sig mæt i rugbrød – hvoraf den ene førhen ikke rigtig blev spist, men var med som ekstra, var det nu grøntsagerne der kom med hjem urørt, for ja reglen var, at rugbrødet først og kunne man så spise mere, måtte man tage grøntsager og snacks. I min verden noget af det aller værste man kan gøre, i forhold til at børn får et naturligt forhold til grøntsager. Grøntsager skal ikke være en belønning, det skal være let tilgængeligt og altid okay at spise.

Efter et par uger, tog jeg en snak med stuepædagogen, hvor jeg ytret min undren over, at grøntsagerne var med hjem igen, hun gav mig forklaringen og jeg forlangte at min søn selv fik lov, at bestemme rækkefølgen, det var ikke fordi hun var særlig åben. For hvad skulle de så stille op med de børn, der så ville spise deres snacks først. Mit svar, var egentlig ganske kort, at grøntsager er ikke snacks, det er mad, sundt mad. Eftersom børnehaven havde en meget striks 0-sukker politik, kunne jeg slet ikke forholde mig til at rækkefølgen skulle kunne være så stort et problem. Jeg syntes dog også at frugt høre sig til som dessert!

Jeg ved faktisk ikke om de endte med at lade min søn selv bestemme, for uanset var skaden altså sket, han rørte næsten ingen grøntsager i sin børnehavetid, først når han kom hjem. Det var som om det blev forbudt, sådan tror jeg virkelig han følte det.

Det sidste år af børnehaven gik han i en institution med madordning, og her gik det så helt galt! For det eneste der igennem det år var på bordet af grøntsager var gulerod og agurkstave. Jeg tænker det var den værst tænkelige madordning i nogen insitution her i landet. Maden bestod af, rugbrød, levpostej, hamburryg og spegepølse og så lige stavene og indimellem en lille ret som sjældent var sund. Tragisk, hvis jeg skal være ærlig! Jeg har hørt om mange daginstitutioner der virkelig giver den en skalle med lækre madordninger, og jeg gad godt besøge nogle en dag, for at se hvad de forskellige steder servere for børnene. Det kunne måske omvende mig lidt, for med vores oplevelser, må jeg indrømme at jeg syntes de er en rigtig dårlig idé med madordninger i daginstitutioner.

Min søn er heldigvis blevet rigtig glad for grøntsager igen, og spiser i den rækkefølge af sin madpakke, han har lyst til, nu som skolebarn, men det var udfordrende og krævede virkelig vedholdenhed fra min side af. Salathovedet han er igang med på billedet snuppede han igår, fordi der ikke var flere æbler ;).

Hvis også du oplever lidt udfordringer med at få nok grøntsager i børnene, så kan du her læse mine 10 tips og ideer til at løse dette.

Dejlig dag til dig 🙂

Del dette

Leave a comment

 1. Ej, det bliver jeg faktisk lidt provokeret over… Hvorfor skal de blande sig i, om han spiser sin rugbrød eller gulerødder først? Det virker helt retarderet. Jeg kan da godt se, hvis det var en finestang han havde med, men snackgulerødder/agurker – whatever, er da mindst lige så godt som rugbrød 😳

  • Lige præcis, men jeg tror desværre at madkulturen er sådan rigtig mange steder i offentlige institutioner :/

 2. Man glemmer lidt at rugbrød kun er en dansk spise! Jeg har derfor bestemt mig for at stemme nej igen igen igen til madordning! Kan sagtens se fordele men bestemt også ulemper! For mig er det vigtigste at mine piger spiser! Om det så er en god grovbolle eller rugbrød og grønsager eller andet godt nærende lige godt! Det kræver energi at være på arbejde! For det er jo det de faktisk er! Nååe ja og mindre detalje 😊 Jeg vil selv bestemme😊

  • Helt enig Stina, det vigtigste er at de spiser, får energi gennem maden og bliver mætte.

   Og hvem kender deres behov bedre end mor og far 🙂

 3. Jeg har så et barn i en børnehave med en fantastisk madordning! Men!!! Den er også privat, har egen (fantastisk) mad kone. Varm mad 2 dage om ugen om sommeren, rugbrød de andre dage. Der er ikke to dage udvalget af pålæg er det samme. I sidste uge fik de:
  Mandag: rugbrød med æg, rejer, leverpostej og Avocado. Til grønt var der tomat og Blomkål.
  Tirsdag: chili con carne
  Onsdag: rugbrød med Spegepølse, krydderpølse, makrel og sildepostej. Grønt var gulerødder i tre farver og Broccoli.
  Torsdag: krudtugle grød (det er en grødblanding) samt en rugbrød med røget makrel.
  Fredag: madpakker på tur (smurt af børnehaven). Men der ved jeg ikke lige hvad de fik med.

  De dage det er varmt mad får de en enkelt skive groft grahansbrød til frugt. De dage det er rugbrød til frokost får de en grovbolle til frugt. Og så er der tre slags frugt de kan vælge imellem.

  Vi er sindsygt glade for vores madordning. Men kan se de flade fade med kedelig mad nogen af venindernes børn får, ikke om jeg ville spise det selv, så hvorfor skal ungerne.
  Og vinteren får de forresten varm mad 3-4 gange om ugen. Alt fra kartoffelsuppe til algirsk ristaffel 🙂

  • Det lyder virkeligt som drømmen af en madordning, hvor børnene får udfordret deres smagsløg, varieret kost og en masse andet godt <3
   Problemet i mange madordninger tror jeg handler om, at det er pædagoger uden særlig viden og interesse for mad, der har fået de tildelte timer til madordningen. Det kræver uden tvivl en vis interesse for sund og varieret mad at lave en sådan god madordning som jeres 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *