Tanker om økologi – Pesticidernes skader

økologi og pesticiderHjemme hos os lever vi ikke 100 % økologisk, langt fra faktisk. Alle vores mælkeprodukter og æg er økologiske, men det vi spiser mest af, frugt og grøntsager er ikke 100 % økologisk. Jeg ville på mange måder ønske det var, men det er lidt en tilfældighed og handler mest om, hvilket der ser pænest ud på hylderne, når jeg skal handle. Udvalget er meget begrænset her ude på landet hvor vi bor, og det eneste jeg altid kan være sikker på at få økologisk, er gulerødder, kiwi og agurk. Så det sætter sine naturlige begrænsninger.

Var udvalget bare lidt større, ville jeg helt klart overveje mere økologi. Jeg ville også være villig til at spise lidt mindre grønt og frugt for at kompensere for den lidt dyre pris. Men skal jeg køre 30-40 km for at finde et nogenlunde udvalg af økologiske råvare, så bliver det bare ikke til noget for mit vedkommende. Jeg skal have det i nærheden, let tilgængeligt. Ofte tænker jeg på, hvad ville vi gøre, hvis der i vores små lokale supermarkeder kun VAR økologiske råvare. Ville vi så køre de 30-40 km for at købe ikke økologisk for at spare de kroner, der er at hente på hvert produkt?!

Min tanke er at dels skal vi forbrugere blive bedre til at stille krav, til de steder hvor vi handler ind, bede dem overveje mere økologi. Samtidigt mener jeg også at indkøberne har et meget stort ansvar og andel i at sprede økologi endnu mere ud, de store byer har et spændende udvalg, og jeg elsker når jeg er i nærheden, at gå amok i deres øko vare, men når jeg kommer hjem til mit eget lille lokalsamfund så er vi “på pesticiderne” igen. For indkøberne handler det måske om at turde, for er der ikke andet end økologi, så bliver det da, vel også det vi køber.

Fx er både den veganske og den glutenfri livsstil virkelig på vej frem i disse år, og det ses tydeligt i supermarkederne, produkterne får mere og mere plads og udvalget bliver større. Hvorfor sker det ikke i samme omfang med øko frugt og grønt (og kolonial)? Jeg forstår det simpelthen ikke. Men handler det måske om, at vi har så skarp en holdning til prisen? Hvorimod veganske og glutenfri produkter, ofte er helt nye produkter, vi ikke kender så godt i forvejen. Så er frugt og grønt, jo trods alt bare frugt og grønt og allerede prissat i vores hjerner.

Årsagen til disse tanker idag, var denne artikel jeg faldt over  – hvor læge og professor i miljømedicin Philippe Grandjean råder til at gravide og småbørn altid spiser økologisk, særligt anbefaler han at man undgår importeret frugt og bladgrønt fordi det kan indeholde chlorpyrifos som er forbudt at bruge i Danmark, men som jo alligevel bliver del af vores hverdag igennem importen, og kan måles hos mange danskere. Undersøgelser har påvist at alene den ene gift, chlorpyrifos, giver skader på danske børn, der svarer til, at vi ved hver eneste fødsel gennemsnitligt mister knap et IQ-point , det er da skræmmende. Hvis i interessere jer lidt for dette emne, syntes jeg i skal læse denne artikel, meget interessant (OG skræmmende).

Del dette

Leave a comment

  1. Jeg kommer selv fra stevns, og udvalget (på frugt og grønt) er virkelig ringe herude desværre. Men jeg tror simpelthen at der ikke er noget kundegrundlag og at folk (altså majoriteten) herude er ligeglade med det, så supermarkederne vil miste for mange penge fordi varerne ikke bliver købt.
    Jeg håber at det vinder større indpas de næste år så der bliver et større udvalg.

    • Du har desværre nok ret, i at det vil blive for dyrt i længden for supermarkederne
      Lad os krydse fingre for det kommer på sigt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.