Den sunde madpakke = 0 % tilsat sukker

sukkerIndimellem får jeg en lille opsang, når der i en opskrift henvendt til madpakkerne indgår hvedemel. Jeg bliver en smule irriteret hver gang, jeg får at vide at jeg ikke kan tillade mig, at kalde min blog for sunde madpakker især p.g.a. hvedemel. For en ting er at man selvfølgelig helt selv bestemmer hvad man bruger i sine egne madpakker, men at kalde madpakkerne usunde fordi de indeholder hvedemel, det er jeg slet ikke enig i.

Kroppen er bygget til at indtage og arbejde med både kulhydrater, protein, fedtstof og alt det andet. Det handler om mængderne, altid. Børn især har brug for lidt af det hele (det er min overbevisning), de kan sjældent selv fortælle hvad de lige har behov for, nu og her og derfor mener jeg helt grundlæggende at vi voksne skal sørge for, at de får lidt af det hele, for kroppens skyld.

I min verden er en sund madpakke = uden tilsat sukker. Børnene får til gengæld gerne naturligt sukker fra deres frugt. Jeg kunne fx ikke drømme om at give dem en mælkesnitte, et stykke kage, eller anden lignende produkt med i deres madpakke. Men det er sådan jeg ser på madpakkerne og vi er alle forskellige.

Jeg kunne heller ikke drømme om at give mine børn en vegetar bøf lavet af rødbeder og gulerod med i skole, for det ville ikke blive spist, det er for ekstremt til deres smag. En madpakke skal være sund på mange måder. Den skal mætte godt, den skal være varieret, og indeholde lidt af det hele.

Bloggen her er altså ikke ensbetydende med en eller anden lov omkring hvordan madpakker bør være. Det er udelukkende ideer til hvad den kan indeholde, ideerne kan man bruge, lave om på og gøre med hvad man vil. Men jeg vil have ret til at kalde min blog for sunde madpakker, for det mener jeg nu engang de madpakker (og andre retter) jeg laver, de er.

For mig er det helt grundlæggende, at mine børn rent faktisk vil spise den mad de får med i skole, og det er med det udgangspunkt vores madpakker bliver lavet både nu og i fremtiden.

Så altså 0 % tilsat sukker – det er mit udgangspunkt for den sunde madpakke

Håber i alle får en dejlig dag, med eller uden hvedemel <3

 

Del dette

Leave a comment

  1. Jeg er så enig. En ting er, hvad kulhydrat/gluten-forskrækkede forældre føler, de har brug for. Det er fuldstændig op til dem selv at afgøre og bestemme. Men jeg synes, man skal passe på med at trække de samme tanker ned over ungerne. Selvfølgelig skal alt gøres med måde, men at kalde en bolle med hvedemel for usund, det kommer jeg simpelthen aldrig til at forstå. Børn bevæger sig og leger (forhåbentlig), deres kroppe er i gang med at udvikle sig, så de bruger bare meget mere energi end forældrene, og de har altså brug for alle byggeklodser til at skabe den energi – også kulhydraterne.
    Så thumbs op herfra 🙂

    • Er vild med din formulering “byggeklodser” for det er lige præcis sådan jeg ser på det. Vi kan og bør lære vores børn at takle mad naturligt, lære dem at alt med måde er bedst. Det har alle dage været mest interessant at spise det der er forbudt og ikke det man skal spise. Så færre regler for vores børns madindtag og en stor variation, så tror jeg de vil have lettere ved at navigere i fremtiden.

  2. Jeg kunne ikke være mere enig. Mindre hysteri og mere fokus på at spise varieret – så undgår vi forhåbentlig også at vores børn får et forkvaklet forhold til mad;0)

    • Lige præcis, så lære vi dem (tror jeg) at navigere klogt og med omtanke når det kommer til mad, både for dem selv og for andre 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.