Lækkert grovbrød med hørfrø

groftbrødNår solen er så fantastisk som den er i dag, så elsker jeg at vågne som den første i huset, bare sætte sig ved vinduet med en kop kaffe (the ;)), nyde morgensolen, og så ellers stille og roligt vågne helt op, før resten af familien vågner. I dag var jeg så tidligt oppe, at jeg også nåede at bage dette lækre franskbrød inden de andre vågnede, hvem der bare stod op til duften af nybagtbrød mums ;).

Når jeg bager “finder jeg på”, de grundlæggende ting er altid mælk/vand og gær og så tager jeg ellers bare hvad vi har i skabene af meltyper og diverse andet, dette brød blev så fantastisk at jeg simpelthen må dele det med jer. Opskriften får i lige her nedenfor.

13059922_1042609689119081_1212972644_nDette skal du bruge til 2 stk grovbrød:

25 g gær – 3 dl mælk – 25 g flydende margarine (eller smeltet smør) – 1 tsk. groft salt – 1 dl skyr – 1 dl hørfrø – 3 dl rugmel – 4-5 dl hvedemel – sammenpisket æg til pensling.

Fremgangsmåden:

Rør gæret ud i fingervarmt mælk, tilsæt margarine, salt, skyr og hørfrø og rør sammen. Tilføj alt rugmel og hvedemelet lidt af gangen, til din dej slipper skålen. Når dejen helt har sluppet skålen må du ikke tilføje mere mel. Ælt dejen rigtig godt igennem, jeg laver den på røremaskine med dejkrogen og lader den røre 8-10 minutter.

Lad dejen hæve tildækket i skålen 30 minutter.

Del dejen i 2 stykker, drys lidt mel på bordet og rul nu dejen helt fladt ud ca. 2 cm i højden – fold dejen ind til en pølse og kom i en 1 liters form med samlingen nedad. Lad efterhæve i 20 minutter. Pensel med sammenpisket æg og bag i forvarmet ovn ved 210 grader i ca. 18 minutter. Tag brødet ud af formen og lad køle på rist.

Vi er ret glade for at lave brød som disse, så kan det ene komme i fryseren og det andet nydes lunt.  Men vil du hellere have et stort brød, bruger du bare en 1.5 liters form i stedet og lader det bage ca. 10 minutter længere.

Kan fryses.

Hvis du er i tvivl om folde-metoden til brødet kan du se fremgangsmåden i denne opskrift på sandwichbrød.grødbrød_opskrift

Del dette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.