Nemt fuldkorns rugbrød

_137Bag dit eget brød, med denne nemme opkrift på lækkert fuldkornsbrød uden surdej….

Til 2 store brød skal du bruge følgende..

300 gram blandede korn/kerner (evt. en 3 eller 5-korns blanding for nemhedens skyld) 3 dl kogende vand.  800 gram rugmel, 200 gram grahamsmel, 200 gram hvedemel, 30 gram salt, 9 dl kærnemælk, 1 spsk sirup, 50 gram gær.

Fremgangsmåde:

Hæld kerner/korn i en skål og bland med 3 dl kogende vand og lad det stå en times tid, så kernerne bliver bløde.  Hæld kærnemælken i blandingen og opløs gæren deri.  Tilsæt alle andre ingredienser undtagen rugmel. Rør godt og tilsæt rugmelet løbende.  Ælt dejen rigtig godt i skålen med hænderne eller maskine.

Fordel dejen i 2 rugbrøds forme og glat det ud… Pensl med vand og stik huller med gaffel rundt i hele brødet og helt til bunden af formen. Pynt evt. med flager på toppen (jeg har her brugt bygflager) Lad det hæve tildækket i ca. 3 timer. Bag det i forvarmet ovn ved 160 grader i ca. 70 minutter – derefter ud af formen og for fugtighedens skyld i pose kort tid efter (lad posen stå åben et par timer)…

Brødet kan sagtens fryses …_005

Del dette

Leave a comment

  • Hej Tina

   Det kan du tro, det skal bare bages ved ca 10 graders højere varme og måske også lidt længere tid det afhænger rigtig meget af ovnen 🙂

 1. Det må prøves 😉 Kan man ikke også lave små rugbrød til at have med i madpakken? Ved du hvor store de så skal være, og skal de stadig hæve 3 timer?

  • Hej Berit..

   Det kan du sagtens lave… det skal hæve lige så lang tid.. det er for at rugmelet skal nå at arbejde sammen med kærnemælken 🙂 Jeg vil tro de kun skal bages ca. den halve tid 🙂

  • Hej Tenna, undskyld mit sene svar, din kommentar var røget i et spamfilter… jeg lader det altid afkøle en lille time og så i posen 🙂

 2. Jeg prøvede dette i går og det blev rigtig lækkert! Jeg forandrede dog opskriften lidt.. Jeg havde ikke sirup, så brugte honning og så tør gær. Jeg bagte dem i en gasovn, ca. 15-20 min længere en opskriften.. De smager rigtig godt 🙂 men næste gang halverer jeg salted (i hvert fald).

  • Hej Vanja

   Dejligt at de blev gode, og god idé at bruge hvad man har, lidt eksperimenterende så bliver bagværk næsten altid bedre <3

 3. Virkelig lækkert brød. Jeg smider en håndfuld revne gulerødder i og kerneblandingen er erstattet med chiafrø

 4. Hej Katja.
  Jeg har med stor succes benyttet denne opskrift et par gange.
  Min dej bliver særdeles massiv og min ellers dygtige røremaskine kan næsten ikke klare mosten – faktisk har jeg været nødt til at reducere mængden af rugmel til 600 gram, da det ellers klumper helt til. Når jeg skal fordele dejen i formene er det med ske, og den skal trykkes godt sammen, så der ikke kommer huller i selve rugbrødet. Er det også sådan din dej er? Eller gør jeg mon noget forkert?

  • Hej Petra

   Nej sådan er min dej slet ikke, den er bare alm. tykt flydende.. Jeg bruger en dejskraber til at fordele den.. 🙂

 5. Hej Kaja. Er det ok at lave dejen i dag og bage det i morgen eller kommer det så til at hæve for lang tid?

  • Uh det kan jeg desværre ikke lige huske.. men hvis det kan hjælpe har jeg både lavet den på kitchen aid og på Bosch mum 5 – og her passede mængden fint

 6. Hej igen
  Kunne ikke få lov til at svare på mit tidligere stillet spørgsmål. Min maskine klarede det. Men som en anden nævner bliver dejen godt nok massiv. Slet ikke “flydende” som du nævner. Virkelig svært at fordele dejen. Men nu står de til hævning! Glæder mig til resultatet.

 7. Jeg har også fået en tung og massiv dej og løste fordelingen sådan: Dejen hældes ud på køkkenbordet, hvorpå der er et tyndt lag olivenolie og samles med dette. Deles i 2 portioner, rulles til 2 tykke pølser, jeg lægger i formene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.