Min holdning til hvad sund vs usund mad er

1sommersalatDet er ved at være noget tid siden jeg sidst har skrevet lidt omkring mine holdninger til den sunde og usunde kost i madpakkerne og generelt, derfor vil jeg idag gå lidt i dybden med mine tanker omkring det.

Først og fremmest, i vores familie har vi en nul (raffineret) sukker politik i madpakkerne. Men vi kan godt spise både slik og kage og er på ingen måde fanatikere, langt fra. Det kommer bare ikke i madkasserne. Til gengæld kan der sagtens komme et par snackkugler lavet på fx dadler i madkassen. Forskellen for mig er at jeg tror på, at naturligt frugtsukker ikke påvirker kroppen på samme måde som det raffineret sukker gør i længden. At andre bruger produkter med raffineret sukker i madkasserne, betyder ikke noget for mig. Jeg har bare taget et valg om at det ikke skal i vores.

Jeg er ikke uddannet indenfor kost, men bruger min sunde fornuft. Vi ved jo alle hvad der er sundt og hvad der bestemt ikke er det.

Den anden dag delte jeg indlægget med de hurtige mini pizzaer til madkassen, og fik en kommentar “pizza hører vist ikke til i den sunde madpakke” jeg tænker hvorfor ikke? En pizza består af brød (det kan fx være en fuldkorns bund), tomatpure eller hakkede tomater, kylling eller skinke og fx lidt revet ost. Hvad er usundt ved det ? Spiser du 10 mini pizzaer hver dag til frokost, er det helt sikkert usundt i længden. Men det ville det også være hvis vores børn spiste 10 stykker rugbrød hver dag til frokost. Det handler sjældent om hvad vi spiser, men derimod om hvor meget vi spiser.

Jeg er heller ikke helt sikker på at kroppen ville være glad for, at vi spiser for meget salat. For så vil der ikke være plads til de andre ting, som kroppen også har brug for i længden. Så for mig handler det om masser af variation, så vi er helt sikre på at få alt det vi har brug for. Gode råvare og masser af variation i kosten, og kun spise til man er mæt. Så er jeg helt sikker på at vi alle nok skal klare den.

Jeg har selv en søn som er til den store side, men det er han ikke fordi han spiser forkert. Men fordi han har problemer med sit stofskifte, og så er det underordnet om han (groft sagt) lever af salat. Han vil stadig have svært ved at holde sig på den rigtige side af gennemsnits kurven. Det med at spise sundt er ikke altid bare lige ud af landevejen, det er også individuelt. Der er fx rigtig mange børn som vejer for lidt i forhold til hvad man forventer i sammenhæng med alder og højde. Det ville jo heller ikke hjælpe dem, at de bare begyndte leve af fløde eller burgere med 2 kg remoulade.

Så den mad jeg laver og deler opskrifter til her på bloggen er helt almindeligt mad, uden raffineret sukker for det tror jeg på er sundt nok til alle, mængderne har i 100 % sikkert selv styr på :-).

 

 

 

Del dette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.