Koldhævede boller – en opskrift med solsikke og gryn

koldhaevet-bollerDe her koldhævede boller, bliver i virkelig nødtil at prøve. Opskriften er super nem, tager få minutter og du får ingen klistrede dejfingre. Men vigtigst af alt, de smager fantastisk.

Som noget nyt, kan du nu modtage en mail hver gang jeg udgiver et nyt indlæg

– tilmeld dig her

Til 8-10 boller skal du bruge:

  • ca. 10 g gær (du behøver ikke være så præcis med mængden, bare tag den på øjemål 1/5 af en pakke gær)
  • 3 dl koldt vand
  • 1 lille knips salt
  • 4-5 dl hvedemel (du kan sagtens skifte op til halvdelen af melet ud med grovere typer)
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl solsikkekerner
  • 1 æg

koldhaevetFremgangsmåde:

  1. Rør gæret ud i koldt vand
  2. Tilsæt salt og mel lidt af gangen, til du har en sammenhængende men temmelig klistret/våd dej
  3. Sæt film over din dej og lad den hæve køligt min. 3 timer (eller fx natten over)
  4. Tænd ovnen på 200 grader (varmluft)
  5. Tilføj solsikkekerner, havregryn og æg til dejen og rør det godt sammen, dog uden at slå al luft ud af dejen
  6. Sæt bollerne med ske  på bageplade med bagepapir
  7. Bag dem i 10-12 minutter ved de 200 grader, eller til de har fået den ønskede farve i kanten.opskrift-koldhaevet-boller

Husk at bagetid og temperaturer godt kan afhænge lidt af din ovn, om den er af nyere dato eller har nogle år på bagen. Min ovn er fx helt ny – i min gamle ovn skulle disse boller nok have haft henved 15 minutter.

Jeg bagte mine boller sent i aftes (aka først på natten ;)) så her til morgenmaden lørdag, luner jeg dem lige et par minutter. Men bollen er også super god kold og fx som gnavebolle til børnenes 10-frikvarter.

Koldhævet dej betyder jo egentlig at gæren røres ud i koldt vand, direkte fra hanen. Og at dejen skal stå i køleskabet eller hvert fald meget køligt . Jeg har dog aldrig plads til en skål dej i køleskabet, så stiller dejen udenfor om natten, og er der frost så i mit skur. Den kan også sagtens stå på køkkenbordet, men så skal den ikke stå mere end et par timer, da gæringsprocessen går hurtigere jo varmere der er. Men uanset hvilken slags koldhævet dej du laver, så er det vigtigt at du tager dejen ud i stuetemperatur, så snart du tænder ovnen. Således de sidste processor lige kan nå at arbejde i dejen, inden den rammes af stærk varme.

Er du i rigtig bagehumør denne weekend så prøv fx at bag de her virkelig lækre (og nemme) rugbrødsboller – find opskriften hersprode-rugbrods-boller12

 

 

Del dette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.