Min favorit protein toast og noget om proteinmangel

protein toastEn lidt spøjs overskrift “min favorit protein toast” men ikke desto mindre, er det den simple virkelighed. Jeg elsker denne toast. Jeg forsøger hele tiden at optimere mit protein indtag, fordi jeg ikke er vildt god til at få spist kød. Så jeg optimere / kompensere gerne på andre områder. Mit protein behov ligger på omkring 65 g om dagen. Hvilket jo ikke lyder af vildt meget, men jeg har desværre lidt af protein mangel, i alvorlig grad. Så jeg ved hvor vigtige de 65 g er. Jeg får flere proteiner om dagen end de 65, men så kan der være dage, hvor jeg ikke får helt nok og så er depoterne der til at tage over.

Jeg har aldrig tidligere interesseret mig særlig meget for de tal vores mad også indeholder, som kcal, proteiner, kulhydrater o.s.v. men da jeg pludselig stod med alvorlig protein mangel, så opdagede jeg hvert fald vigtigheden af, at have bare en smule kontrol over hvad jeg indtager. Jeg er i en fase lige nu, hvor jeg skal holde styr på mit protein indtag, efter strenge ordre fra lægen.

OBS. Jeg har ikke lidt af protein mangel p.g.a min kost, men p.g.a. anden sygdom.

Men tilbage til denne protein toast.

Frugt og grøntsager, indeholder generelt ikke ret meget protein. Så avokadoen spiser jeg altså ikke pga. protein indholdet som ligger på ca. 2 % pr 100 g. Til gengæld spiser jeg den for at få de sunde fedtstoffer (og selvfølgelig fordi den smager vanvittig godt). Men holder mig til en halv avokado om dagen, for også at have plads til andre kalorier, da den altså pr 100 g indeholder ca. 160 kalorier.

Hele årsagen til at jeg kalder den en protein toast, er naturligvis p.g.a. hytteosten som indeholder hele 11 g protein pr 100 g. På sådan en toast her (2 halve skiver brød) er der samlet set ca. 100 g hytteost. 100 g hytteost svare til ca. 98 kalorier.

Brødet er et groft købe toastbrød som indeholder ca. 3,65 g protein pr skive. Du kan også selv springe ud i et bageprojekt med dette lækre toastbrød

Så med sådan en mad er vi oppe på ca. 16,65 g protein, hvilket er et godt stykke af vejen til den daglige dosis. Det skal siges, at langt de fleste danskere får deres daglige protein behov dækket fint gennem kosten og ikke har behov for, at skulle tænke yderligere over det. For jer der dyrker meget motion har kroppen naturligvis brug for langt mere protein, end de der ikke er så fysisk aktive.

Del dette

3 kommentarer

  1. Ja tak! Som vegetar med en 2-årig småtspisende datter tænker jeg ofte på hvordan jeg kan øge hendes – og mit eget – proteinindtag 🙂

    • Det er ofte en udfordring med de små at få protein nok syntes jeg 🙂 Men jeg vil så vidt muligt i alle opskrifter fremover skrive de forskellige næringsindhold op…

      Rigtig dejlig weekend til jer 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.