5 trin til at holde (det sunde) madbudget nede

Børn og overvægt, frugtFå styr på det sunde madbudget med disse 5 lette trin.

Vi må erkende at det ikke er det billigste at vælge en helt igennem sund livsstil, sådan har det altid været, og sådan tror jeg desværre også det vil være i fremtiden. Mit ønske er helt klart at man sænker afgifterne på de sunde ting og i stedet hæver afgifterne tilsvarende på fx slik, sodavand og andet usundt. Det ville give så meget mere mening at 1,5 liter sodavand var dyre, end 1 liter friskpresset juice uden tilsætning af nogen art etc.

Men jeg mener dog stadig at det er muligt for alle at vælge den sunde livsstil, uanset ens økonomiske situation. Det handler om prioriteringer, vaner og en vis portion “nu gør vi det altså bare”, altså at træffe et valg om at sådan er det bare, vi vil leve sundt.

Her får du lidt ideer til at skære ned på madbudgettet, så der bliver plads til flere sunde valg.

1. Spis mindre kød

Vi Danskere har alle dage været rigtig glade for kød og det er helt klart et sted hvor rigtig mange ville kunne spare en del hver eneste måned. Vi har ikke brug for kød hver eneste dag, ligesom vi sagtens kan spise mindre kød portioner alle de andre dage.

I vores husstand er vi 4 personer mig, 2 teenagere og 1 på 7 år med en ligeså god appetit som de store i huset. Så der bliver altså spist en del. Vi har mindst 2 dage om ugen uden traditionelt kød, i stedet kan det fx være tun på dåse, “kød”sovs lavet på bønner og lignende. Eller kødsovs hvor jeg i stedet for de klassiske 500 g kun bruger en halv pakke, fryser resten ned og erstatter i retten med bønner, revet gulerødder eller andet. Smagsforskellen er så minimal at de færreste vil bemærke den som andet end positiv.

2. Køb de grøntsager og frugter der er på tilbud i ugens løb.

I stedet for altid at købe nogle bestemte grøntsager og frugter, så gå efter det der er på tilbud. På den måde får man også en naturlig variation af smag og retter ind i sin madplan. Jeg laver først min madplan om aftenen, når jeg HAR handlet ind, hvilket jeg som udgangspunkt kun gør 1 gang om ugen. Når jeg handler ind er jeg ret observerende og finder de gode tilbud, på den måde kan jeg efterfølgende sammensætte madplanen udfra mine køb. Det er også en af fejlene ved vores indkøbsture at vi ofte køber mere end vi egentlig skulle have, fordi vi køber både det vi har planlagt OG det der er på tilbud. Ved at gøre det omvendt, køber vi primært tilbudene og derved ikke en masse overflødigt.

3. Alt smager godt i en gryderet

Hav hver uge en dag hvor menuen står på gryderet. Fx den sidste dag inden din næste store indkøbstur. Gryderetten laver du af alle de rester du har i køleskabet, af grøntsager, kød, krydderurter og lignende. Dels ender du ikke med at smide mad ud og for det andet får du prøvet en masse nye sammensætninger af råvare af. krydderi hylden kan peppe enhver gryderet op og ellers hjælper en b0uilionterning dig gerne resten af vejen ;).

4. Lav selv dine snacks til madpakkerne

Madpakke snacks er virkelig dyre at købe sig til i store mængder, så sæt noget tid af til indimellem at lave dem selv, frys ned i portions poser, gem i lufttætte bøtter og tag op og frem ved behov. Er i fx glade for de små pølser, så køb en stor skær selv pølse og skær ud i stænger, besparelsen er enorm på årsbasis. Eller er små yoghurter hittet, så køb en liter yoghurt naturel eller skyr og blend med frisk/frossen frugt og få din favorit smag. Så kan du få mere end en liter for under 25,- alt inkl. hvilket svare til 2-3 af de små sunde portions købe yoghurter.

5. Frugt skal der til – vælg store frugter / større pakninger af de små

Det er super nemt at snuppe 8 stk frugt for 20 kroner – men vælg i stedet meloner, æbler i poser, bananer i pose, kiwi i netbakke og lignende. På den måde giver det meget mere frugt for samme mængde penge. 8 stykker frugt rækker alligevel kun til max. et par dage for en familie på 4, så køb hellere stort ind en gang om ugen, skær ud om aftenen så der er til dagen efter, i madpakker og eftermiddags/aftensnacks.

De budgetvenlige opskrifter – finder du masser af her på bloggen – mit madbudget er på 3-3.500 kr om måneden og det er inkl. diverse andet husholdning som rengøring, personlig pleje og lignende…. Jeg køber så vidt muligt alle frisk vare økologisk, altså kød, grønt og frugt. Så det kan altså lade sig gøre for et forholdsvist lille budget.

Del dette

4 kommentarer

 1. Rigtig gode tips og overvejelser omkring indkøb.
  Mit bedste sparetip er at have en grød- eller suppedag en gang om ugen her i ivnterhalvåret.
  Det er virkelig billigt og der findes mange lækre varianter af supper, toppings og suppebrød.
  3000-3500 kr. om måneden til en husholdning på fire sultne personer er rigtig flot.
  Vi er to voksne og et mindre barn og vores husholdningsbudget er lidt højere end jeres.
  Vi laver også madplan efter tilbudsvarer, køber stort ind og køber frugt og grønt i sæson.

  • Ah suppedag, det var en god ide. Mine 2 teenagers elsker suppe, den yngste er slet ikke til det, til gengæld elsker han grød, så det kunne kombineres.
   Jeg tror det kan være kødet vi sparer så meget på, jeg falder ret ofte over gule mærker på økokød i vores netto, så der altid er fyldt godt op i fryseren med det. 🙂

 2. Her bruger vi 6000 på 2 voksne en på 19 og 1 på 12, jeg kan ikke gøre det billigere når det meste skal være øko

  • Der er næsten hver måned et af supermarkederne der kører med 20-25% på alt øko – så smutter jeg derhen og køber alle tørvare… men jeg køber slet ikke alt øko, primært de friske vare som kød, mælkeprodukter, frugt og grønt. Så skulle jeg købe alt i øko så ville mit budget slet heller ikke holde 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.