10 tips der kan få børn til at spise mere grønt

Udklip

Min første tanke når jeg tænker på børn og grønt er at langt de fleste får masser af varieret grønt, det er blevet en naturlig del af den daglige kost for de fleste danske familier. Vi går jo generelt rigtig meget op i en sund livsstil – så det er ikke et alarmerende problem tænker jeg. Men der er bare børn som ikke er til grønt, eller som hvert fald ikke får nok af det. Men grøntsager er vigtige og jeg mener sådan helt grundlæggende at alle børn (og voksne) kan lære at holde af at spiste grøntsager. Hvordan det er muligt, vil jeg give dig, mine tips til her.

Den anbefalede mængde frugt og grønt om dagen er til voksne 600 gram og til børn i alderen 4-1o år er det 3-500 gram hvor mindst halvdelen skal være grøntsager. Men jo mere af mængden der er grøntsager jo bedre. Samtidigt er det ikke dårligt at spise flere grøntsager, det betyder nemlig at de spiser mindre af alt det andet, som oftest er mindre sundt.

 1. Server altid friske grøntsager til aftensmaden, ikke som i en blandet salat, men anrettet enkeltvis som fx på ovenstående billede. Gnavegrønt og små tomater. Det kan fx være sukkerærter, babymajs, gulerodstave, agurkstave, peberfrugt i stave, radisser, ærter og majs.
 2. Top alle rugbrødsmadder med grøntsager, fx tomat, agurk, rødbede, purløg, søde syltede rødløg og sukker ærter.
 3. Sørg for der altid er friske grøntsager i madkassen og frugtposen. Lav fx grøntsagspyd og snyd med mini frikadeller eller små pølser mellem det grønne, så det ikke ser alt for grønt ud.
 4. Lav råkost salater af agurk, gulerod og forskellige slags kål (meget fint snittet / revet) og top det med rosiner, mandler og evt. ananas. Det er en salat de fleste børn kan lide, måske de kun spiser den lækre topping de første par gange, men lige pludseligt får de smag for det.
 5. Lad barnet være med i køkkenet, lad dem skære grøntsagerne til aftensmaden og lad dem spise alt det de vil undervejs.
 6. Lad dem være med til at lave salaterne til de voksne (de salater som barnet normalt ikke vil spise) på den måde ser de hvad der er i, og de får taget smagsprøver undervejs. Og finder ud af at de faktisk både kender og kan lide de fleste ingredienser. Lad være at putte olieblandinger på salater du forvener barnet skal smage på, ofte står de helt af over den syrlige olie smag. Tag istedet olien med til bordet og lad folk selv putte på.
 7. Lav grøntsags tallerkener med lækkert dip, fx humus, cremefraiche, yoghurt dips og lignende og server sammen med fredags guf
 8. Hav altid spise klare grøntsager stående i køleskabet, i børnehøjde. Det er altid ok at spise grøntsager.
 9. Tag barnet med ud og handle og lad dem vælge 1-2 slags grøntsager hver gang eller flere
 10. Gør ikke det at spise grøntsager til noget særligt, men hold det derimod til at være noget naturligt. Lad være at fokuser for meget på det, og tving endeligt aldrig barnet til at spise noget bestemt, det virker ikke og har blot den helt modsatte effekt.

Hvis du virkelig ønsker at lære dit barn spise mere grønt, så handler det også rigtig meget om, ikke at give op. Det kan godt være de vælter det grønne af deres rugbrødsmad, det kan også godt være de efterlader agurken i madkassen, men pludseligt en dag så kommer det, tålmodighed er en dyd som man siger. Selvfølgelig er der bare visse ting vores børn ikke kan lide og det skal vi respektere, ligesom vi respekterer os selv, og undlader at spise det vi ikke kan lide. Men der er ingen børn der slet ikke kan lide noget grønt, og så må de selvfølgelig bare have mere af det de godt kan lide og så droppe peberfrugten og præsentere dem for noget andet, hvis det er det deres smagsløg siger.

Men vedholdenhed hjælper!

Del dette

Leave a comment

 1. Mine børn er gode til at spise frugt og grønt både i madpakken og til aftensmad og som snack. Hyggeaften lørdag foran tv med chips er også frugt altid inkluderet som en selvfølge.
  Jeg mangler bare inspiration til HURTIG grønt som tilbehør til aftensmaden, når der ikke laves salat, kogte grøntsager eller pomfrit-bønner, jeg mangler noget nyt… Et alternativ til gulerodsstave/agurkestave /peberfrugt eller majs og friske ærter…. !
  Nogen ideer..?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.