Rødbedehummus

Efteråret har ramt os, og nu bugner det med de første gode, grove vintergrøntsager. Rødbeder er gode at sylte, fortræffelige i supper og som ovnbagte grøntsager sammen med pastinakker, persillerødder, selleri og kartofler.

Her er opskriften på en rigtig god hummus med rødbede, tahin, hvidløg, citron og timian, der er god som en mættende snack midt på dagen eller som tilbehør til aftensmaden. Rødbedehummussen har en fantastisk flot rød farve og vil være et farverigt indslag i enhver madpakke.

Fremgangsmåde:

Denne portion giver 4-6 gode store snackportioner rødbedehummus.

 • 1 dåse kikærter eller ca. 1 dl tørrede kikærter
 • 250 g friske rødbeder, ca. 2-3 mellemstore
 • ½ dl olivenolie
 • 1-2 fed hvidløg, evt. mere, hvis du er vild med hvidløg
 • ½ økologisk citron
 • 1 spsk. tahin
 • 1 tsk. stødt spidskommen
 • ½ tsk. stødt koriander
 • 1 tsk. timian, gerne frisk
 • Evt. lidt cayennepeber
 • Grøntsagsbouillon
 • Salt og peber efter smag

Hvis du bruger tørrede kikærter, så udblødes disse i mindst 12 timer i rigeligt vand. Vandet kasseres derefter, og kikærterne koges i nyt vand i ca. 1 time, eller til de er møre.

Alternativt kan en dåse kikærter fra konserveshylden også bruges, hvilket gør denne rødbedehummus nemmere at lave i en fart.

Skræl rødbederne, og skær i 1-2 cm tern, og kom i en gryde. Hæld vand i gryden, så rødbedeternene er dækket. Tilsæt grøntsagsbouillon og lidt salt til kogevandet, og lad det koge under låg, til ternene er møre. Det tager ca. 20 min. 

Kom olivenolien i en lille, tykbundet gryde eller en lille pande, hvor olien kan dække hele bunden. Varm olien op ved middelvarme, og steg de pillede hvidløgsfed let i olien, til de er let gyldne. Når hvidløg er blevet stegt, så tager det noget af den skarpe smag af, men efterlader en mere afrundet og ristet hvidløgssmag, der passer godt til hummus, synes jeg. 

Riv skallen fint af citronen, indtil der er ca. ½ tsk. revet citronskal. Pres saften af halvdelen af citronen.

Når rødbedeternene er møre, så hæld et par deciliter af kogevandet fra, og stil til side, da det kan bruges til at justere konsistensen af hummussen. Resten af kogevandet hældes fra, og rødbedeternene drænes i en sigte og køles lidt af.

Dræn dernæst kikærterne for vand, hvis de er fra dåse, så skyller jeg dem let, da jeg synes, den lage, kikærterne kommer i, ikke rigtig bidrager smags- eller konsistensmæssigt.

Kikærter, rødbeder, olien med de ristede hvidløg og citronskal- og saft kommes i en stor skål. Tilsæt tahin, spidskommen, koriander, timian, salt, peber og evt. cayennepeber. Blend det hele til en ensformig masse med en god stærk stavblender. Hvis konsistensen er lidt tyk, så tilsæt lidt af det gemte kogevand fra rødbederne, det vil bidrage med lidt smag fra bouillonen, og der skal tilsættes så meget, at konsistensen bliver blød, men stadig fast. Smag på rødbedehummussen undervejs, og juster ved at tilsætte mere tahin, citronsaft, salt eller peber. 

Server med masser af grøntsagsstænger og ristede rugbrødsstænger, det laves ved at skære rugbrødsskiver i stave, som fordeles på en bageplade og sprayes med lidt olie og evt. drysses med salt. Bages i 10 min. ved 175 grader varmluft, til de er letristede. Det er i øvrigt en rigtig god måde at få brugt tørt rugbrød, som ingen rigtig gider mere, da ristningen giver det helt nyt liv.

Del dette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.