Hjemmelavet leverpostej

Leverpostej er nemmere at lave, end du regner med, og din familie vil elske dig for at servere lun og hjemmelavet leverpostej. Personligt er det også en af mine favoritter, gerne serveret med ristede champignon og sprød bacon.

Opskriften på leverpostej er nem at gå til. Det gode ved hjemmelavet leverpostej er, at man kan fryse den ned og tage den op og bage, som den skal spises. Det betyder, at det altid er nemt at få lun leverpostej.

Jeg fryser leverpostejen ned rå og bager den, inden den skal spises. Grunden til dette er, at hvis man bager den først, og så fryser leverpostejen ned for at opvarme den igen, så kan den godt blive lidt tørrere i konsistensen. Denne opskrift givere flere bakker leverpostej. Derfor er min anbefaling at fryse leverpostejen rå og så bage dem hen ad vejen, som de skal bruges.

I de store supermarkeder, især op til jul, kan man i frostafdelingen finde store frosne pølser med henholdsvis hakket svinefedt og lever. Det er dem, du skal bruge for at lave hjemmelavet leverpostej, medmindre du selv vil i gang med at hakke lever og fedt. Det kan svine i køkkenet og gør det hele til en lidt større operation. En slagter kan også hjælpe med frisk, hakket lever og fedt.

Fremgangsmåde:

Denne portion giver ca. 9 bakker leverpostej a 250 ml. 

Tidsforbrug: 1 døgn til optøning, ca. 45 min. til forberedelse og ca. 50-60 min. til tilberedning.

 • 1 kg svinelever (2 pølser a 500 g)
 • 1 kg svinefedt (2 pølser a 500 g)
 • 3 store løg
 • 1 æble
 • 2 æg
 • 3 ansjosfileter, kan udelades
 • 200 g mel
 • 10 g salt
 • 7 g stødt peber
 • 10 g stødt kardemomme
 • 40 g allehånde

Lad lever og fedt tø op i køleskabet, det tager ca. 1 døgn.

Skyl æblet, og skær kernehuset ud. Pil løgene, og hak dem fint sammen med æblet i en minihakker eller med kniv.

Rør alle ingredienserne godt sammen i en meget stor skål. Jeg kan anbefale at bruge en røremaskine, da der skal røres rigtig godt rundt, indtil alt er blandet godt sammen til en ensformig og blød fars.

Hæld leverpostejfarsen op i alubakkerne, eller små, ovnfaste forme. Sørg for, at der er ca. 1 cm op til kanten, da leverpostejen “hæver” lidt op, når den bages, den falder dog ned igen, når den køler ned.

Kom låg på hver rå leverpostej, og luk godt til. Hvis du bruger ovnfaste forme, vil jeg anbefale at komme hver leverpostej i en frysepose og lukke godt til. Stil i fryseren, så de står helt vandrette, indtil de er stivfrosne.

Når leverpostejene skal bages, skal det gøres i vandbad. Du tager et stort ovnfast fad, kommer koldt vand i og sætter alubakken med den rå leverpostej ned i. Pas på, der ikke sprøjter vand op i leverpostejen. Vandet skal gå ⅔ op ad siden på alubakken. Sørg for, at fadet med vand ikke damper tør undervejs.

Bages 50-60 min, ved 200 grader varmluft. Når leverpostejen er mørkebrun på overfladen, er den færdig. 

Er leverpostej sund mad? Lever er en god kilde til jern, der hjælper med at opbygge de røde blodlegemer, som er med til at transportere ilt rundt i blodet. 

Leverpostej indeholder meget fedt i forhold til andre typer pålæg, men hvis man anser sund livsstil som noget, hvor alle fødevaregrupper kan nydes ud fra princippet “alt med måde”, så kan leverpostej sagtens være en del af en sund livsstil. 

Personligt vil jeg hellere nyde en rigtig lækker hjemmelavet og lun leverpostej en gang imellem end spise en kedelig masseproduceret leverpostej hver dag.

Del dette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.