Luciaboller – lussekatte med græskar og fuldkorn

Den 13. december er det Luciadag, og det her er en opskrift på luciabrød eller lussekatte med græskar, der giver en flot gul farve, derudover er der også fuldkornsmel i.

Luciaboller er bløde og luftige gærdejsboller, der har en helt særlig gul farve og er pyntet med rosiner eller korender. Traditionelt kommer den gule farve fra safran, der er støvdragerne fra krokus og derfor er et dyrt krydderi. Safran kan være lidt svært at finde i butikkerne, men de fleste større supermarkeder har det på hylden. Jeg bruger hokkaidogræskar i denne opskrift, og det farver faktisk også dejen – så kan safran udelades, hvis du ønsker det. Hvis man hverken har hokkaidogræskar eller safran, så kan gurkemeje også bruges til af farve dejen gul.

Min version af lussekatte er ikke ret søde og minder mest om almindelige madboller. Hvis man vil have søde boller, så tilsætter man 1-2 spsk. ekstra sukker.

Fremgangsmåde:

Denne portion giver ca. 16 stk luciabrød.

  • 200 g hokkaidogræskar
  • 40 g smør
  • 1 dl mælk
  • 25 g gær
  • 100 g skyr
  • 2 tsk. sukker
  • 2 tsk. salt
  • 100 g fuldkornshvedemel
  • 500 g hvedemel
  • Pynt: 1 æg til pensling og en stor håndfuld rosiner

Skyl hokkaidogræskaret godt, så det er helt rent. Skær det over, og skrab kernerne ud af den del, du skal bruge. Skær 200 g i tern, skrællen lader du bare blive på, og kog ternene i 1-2 dl vand, indtil de er helt møre. Alt efter hvor store dine tern er, tager det måske 10 min. Dræn det overskydende vand fra, og blend græskar til mos med en stavblender, alternativt med en gaffel.

Smelt smør i en lille gryde, tilsæt mælk og skyr, til det er håndvarmt, og gæren røres ud i. Vend salt og græskarmos i.

Hvis du bruger safran, så stødes salt, sukker og safran i en morter, til alle safrantrådene er helt pulvariserede. Hvorefter safransukkeret vendes i massen med smør, mælk, gær og græskar. Bruger du ikke safran, så blandes salt og sukker bare i massen.

Overfør til en stor skål, evt. røreskålen til røremaskinen, hvis du har sådan en. Vend et æg i, og rør godt, tilsæt de to slags mel, og rør og ælt, indtil du har en god og sammenhængende bolledej, der er flot gul.

Lussekattes dej skal hæves med et klæde over i 30 min.

Bollerne formes ved at trille fingertykke pølser, der er ca. 20 cm lange, som rulles op i hver ende. Alternativt sættes fantasien fri, og bollerne får den form, som fantasien rækker til. De er dog nemmest at bage, hvis de har ca. samme størrelse og skal bages lige lang tid.

Luciabollerne kommes på en bageplade med bagepapir og efterhæver i 15 min. under et klæde. 

Luciabollerne pyntes med rosiner og pensles med æg.

Bages ved 220 grader varmluft i ca. 10-12 min., indtil de er let gyldne.

Del dette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.